Skip to main content

NIS2 naleving verdient top-prioriteit

Het cruciale belang van NIS2-conformiteit en E-Learning in Privacy en Cybersecurity voor bedrijven.

In een tijdperk waarin digitale transformatie en online activiteiten centraal staan, wordt de bescherming van gevoelige informatie en de waarborging van cyberveiligheid steeds belangrijker. Met de komst van de NIS2-richtlijn (Netwerk- en Informatiesystemen) wordt het voor bedrijven en organisaties nog urgenter om zich te conformeren aan deze regelgeving. In dit artikel bespreken we waarom NIS2-conformiteit essentieel is en waarom het trainen van medewerkers via e-Learning een cruciale rol speelt in het creëren van een veilige werkomgeving.

NIS2: De Nieuwe Maatstaf voor Cybersecurity

De NIS2-richtlijn is ontwikkeld om de digitale weerbaarheid van vitale sectoren en digitale dienstverleners te versterken. Het doel is om de impact van cybersecurity-incidenten te minimaliseren en de algehele digitale infrastructuur te beschermen. Voor bedrijven betekent conformiteit met NIS2 niet alleen wettelijke naleving, maar ook het waarborgen van de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van kritieke informatie en systemen.

De Menselijke Factor: E-Learning als Sleutel tot Veiligheid

In het digitale tijdperk is de menselijke factor een belangrijke, zo niet de belangrijkste, schakel in de beveiligingsketen. Medewerkers fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen privacy schendingen en cybercriminaliteit. Onze AVG en IB e-Learning biedt een effectieve benadering om deze menselijke factor te versterken.

1. Bewustwording van Privacy Schendingen

De AVG en IB e-Learning stelt medewerkers in staat om zich bewust te worden van privacy kwesties en potentiële schendingen. Door medewerkers te trainen in het herkennen van situaties waarin gevoelige informatie in gevaar kan komen, kunnen je proactief handelen om privacylekken te voorkomen.

2. Cybersecurity Basiskennis

De AVG en IB e-Learning voorziet medewerkers van essentiële cybersecurity basiskennis en borgt deze kennis voor de lange termijn. Ze leren potentiële bedreigingen te herkennen, zoals phishing-aanvallen, malware en social engineering. Het begrijpen van deze risico's stelt medewerkers in staat om verdachte activiteiten te identificeren en te rapporteren.

3. Naleving van Beveiligingsprotocollen

De AVG en IB e-Learning biedt een gestructureerde en consistente manier om medewerkers op de hoogte te brengen van interne beveiligingsprotocollen en de specifieke eisen van NIS2. Dit vermindert niet alleen de kans op fouten, maar waarborgt ook een uniform begrip van beveiligingsmaatregelen binnen de organisatie.

Het Creëren van een Privacy- en Cybersecurity Veilige Werkomgeving

De implementatie van NIS2 en onze e-Learning gaan verder dan de wettelijke naleving; het is een investering in het beschermen van de bedrijfsreputatie, klantvertrouwen en waardevolle bedrijfsinformatie. Door medewerkers te trainen in privacybewustzijn en cybersecurity via e-Learning, wordt een veiligheidscultuur gecreëerd die de gehele organisatie doordringt.

Cybercriminaliteit vormt een groeiend risico voor kleine en grote organisaties, vooral gezien de steeds groter wordende digitalisering in elke sector. Terwijl de focus vaak ligt op bedrijfsdoelen, is het essentieel om ook cybersecurity serieus te nemen. Hier zijn enkele kernpunten:

Digitalisering en Risico's:

De toegenomen digitalisering brengt niet alleen omzetgroei, maar ook cyberdreigingen met zich mee.

Ondernemers moeten bewust worden van cybercriminaliteit, aangezien zelfs kleine ondernemingen doelwitten zijn*.

Uitdagingen en Oplossingen:

Ondanks uitdagende omstandigheden, zoals financiële druk, is het cruciaal cybersecurity strategisch te benaderen.

'Zero trust' is een leidend principe, waarbij minimale digitale rechten worden toegekend, en proceshygiëne essentieel is.

Cyberrisico's en Aanvallen:

Ransomware, phishing, datalekken en baiting zijn veelvoorkomende aanvalsmethoden die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.

'Zero trust' en proceshygiëne zijn cruciaal om deze risico's te verminderen.

Beveiligingsmaatregelen:

Bewustwordingstraining voor medewerkers, sterke wachtwoorden, verantwoordelijkheidsverdeling en back-ups zijn essentiële maatregelen.

Updates, antivirussoftware, firewalls en offline back-ups dragen bij aan een veilige digitale omgeving*.

Verzekeren van Risico's:

Cyberverzekeringen zijn van toenemend belang, gezien de impact van cyberincidenten op financiën en reputatie.

De oorzaken van cyberrisico's variëren van operationele storingen tot externe aanvallen en menselijk handelen*.

Van phishing tot datalekken

Een cyberaanval kan invloed hebben op de gehele keten, van leverancier tot afnemer. Uit onderzoek van INretail blijkt dat ruim 70 procent van de winkeliers, dus zelfs de kleine ondernemers, weleens in aanraking is gekomen met online criminaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Ransomware: Dit is een vorm van malware, een geïnfecteerd stukje software dat als wapen geldt. Hiermee wordt je IT-systeem versleuteld en vergrendeld waardoor je bestanden plotseling niet meer kunt openen. Bij betaling belooft de tegenpartij je IT-systeem weer te ontgrendelen.
  • Phishing: Een winkelmedewerker klikt per ongeluk op een link of opent een besmette e-mailbijlage. Zo lukt het de criminelen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens en deze te stelen, geld afhandig te maken of om malware, zoals ransomware, te installeren. Maar liefst 91 procent van de datalekken start met een phishing mail.
  • Datalek: Door een slecht beveiligde server of geslaagde phishingaanval liggen plotseling de persoonsgegevens van klanten op straat. Dit kan leiden reputatieschade en verlies van vertrouwen van klanten in je bedrijf. Bovendien heb je de plicht om de aanval aan je klanten en de Autoriteit Persoonsgegevens te melden. Doe je dit niet? Dan kun je een flinke boete krijgen.
  • Baiting: Een hacker probeert iemand met een valse belofte te verleiden. Bijvoorbeeld door een usb-stick achter te laten met de belofte dat de vinder een geldbedrag krijgt. Wanneer de vinder de usb-stick in zijn computer plugt om de eigenaar te achterhalen, dan wordt er automatisch malware geïnstalleerd.

Moet jouw organisatie voldoen aan NIS2?

Controleer het hier:

https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/

Wees voorbereid en vraag onze demo aan

In een wereld waarin digitale risico's voortdurend evolueren, is een proactieve benadering van beveiliging noodzakelijk. NIS2-conformiteit en onze e-Learning vormen samen een krachtige combinatie om jouw organisatie te helpen de uitdagingen van het digitale tijdperk het hoofd te bieden en een robuuste verdediging op te bouwen tegen cyberdreigingen en privacykwesties.

Onze demoversie van de e-Learning geeft je goed inzicht hoe je medewerkers op een eenvoudige manier van voldoende kennis voorziet om de gehele organisatie veiliger te maken.

Vraag de demo vandaag nog aan.

 

🌐 Bron* : Retail Trends - Cyber Risico's in Detail- en Groothandel